העידן הנוכחי מתאפיין בשינויים מהירים. הטכנולוגיה, הכלכלה ואפילו תרבות העבודה עוברים שינויים לפעמים ברמה היומיומית ומנהלים בארגונים נדרשים לפתח יכולות מנהיגות אשר מתאימות למציאות. המשמעות של המילה ״מנהיגות״ היא הרבה יותר מאשר היכולת להניע צוותים לבצע משימות. היא חובקת בתוכה את היכולת להוביל שינויים, להתמודד עם אתגרים לא צפויים ולהעניק ביטחון לאנשים מסביב גם בתקופה של חוסר ביטחון.
בעולם של מציאות משתנה המנהלים צריכים שיעמדו לרשותם כלים להוביל תהליכים וליצור את הסביבה הבטוחה הנדרשת. מתודולוגיות חדשניות מאפשרות להתמודד עם חוסר ודאות, לשפר את היכולות הבינאישיות ועוזרות למנהלים להוביל צוותים בבטחה ובהצלחה גם בתקופה מאתגרת. לירון פורת, מרצה ומנחת סדנאות למנהלים בעידן של חוסר ודאות, מספרת לנו כיצד לצמוח בעולם שבו בכל רגע מתרחש משהו חדש.
לפרטים נוספים אודות לירון פורת, מוזמנים להיכנס לאתר שלה: lironporat.co.il
חשיבות המנהיגות בעידן של חוסר ודאות
השינויים המהירים הם חלק בלתי נפרד מהשגרה אך למרות זאת הם לא צפויים. המהירות מחייבת את המנהלים לנווט בארגון בצורה חכמה, לדלג על מכשולים ולהתמודד בכל רגע נתון עם אתגרים חדשים. בין אם מדובר במשברים עולמיים, שינויים כלכליים, אתגרים מקומיים וטכנולוגיה שמשתנה באופן תדיר, היכולת להסתגל ולהמשיך להנהיג גם בתקופה של חוסר וודאות, קריטית להצלחת הארגון.
מנהיגות היא הרבה מעבר ליכולת טכנית ואיתור האתגרים. היא היכולת לבצע חיבורים רגשיים לאנשי הצוות, להוביל עם גמישות מחשבתית ולהצליח להתמודד עם מצבים משתנים. לעתים, דברים מסביב מתערערים ולמנהלים אין יכולת לשנות את המציאות הכללית, אך יש להם את היכולת לקבוע את דרך ההתמודדות שלהם ושל הארגון עם המציאות. תהליכי למידה הכוללים סדנאות מאפשרים למנהלים לפתח כישורי מנהיגות ולהוביל תהליכים משמעותיים בתוך הארגון שלהם תוך הענקת תחושת ביטחון מלאה לסובבים אותם.
שלושת סודות ההצלחה של מנהיגות בעידן הנוכחי
על אף שהמציאות משתנה במהירות, למנהיגים יש חלק מהותי בהצלחה של הארגון ובהתמודדות מול האתגרים השונים. על המנהלים להבטיח שהעובדים ירגישו ביטחון בתהליכים השונים ושירגישו כי הם מקבלים את התמיכה הנדרשת להם כשבדרך עליהם להביא לידי ביטוי שלוש תכונות מהותיות להתמודדות עם כל אתגר:
גמישות מחשבתית
היכולת להביא פתרונות יצירתיים, לאמץ רעיונות חדשים ולא להישאר בתוך תבניות ניהוליות מיושנות, קריטית בעידן שמשתנה במהירות. גמישות מחשבתית מאפשרת למנהלים לזהות הזדמנויות חדשות במקומות שאחרים רואים מכשולים, היא מזמינה שיח ומעודדת העלאת רעיונות מהשטח לפתרון בעיות מהיר ויעיל.
גמישות מחשבתית מחייבת אומץ, המנהלים יכולים לעמוד מול בעיה ולעתים עליהם לקחת סיכון מחושב, לבחון את כל האפשרויות שעומדות לפניהם ולהבין כי ההחלטה שלהם לא בהכרח אומרת שהם יצליחו. מנהלים שמצליחים לפתח גמישות מחשבתית מעודדים את הצוות להיות יצירתי, להתנסות בפתרונות חדשים ובכך הם יכולים להוביל לצמיחה וחדשנות בארגון.
פיתוח חוסן רגשי
הביטחון והרוגע של המנהלים משפיע ישירות על מורל העובדים והארגון כולו. יכולת פיתוח חוסן רגשי מאפשרת למנהלים לעמוד מול האתגרים השונים העולים מולם בצורה שקולה, להגיב מתוך שיקול דעת ולהתגבר על הלחץ. אין זה אומר שהמנהלים צריכים להיות ״קרים״ וחסרי רגשות אלא שעליהם להחזיק בכלים שיאפשרו להם לאן בין הרגשות השונים לבין המשימות שעומדות לפניהם.
סדנאות למנהלים המתמקדות בעולם דינמי של חוסר וודאות, מתמקדות בצרכים שיכולים לעלות במציאות הנוכחית, כולל הצורך באיזון הסביבה הארגונית תוך התמודדות עם הרגשות הפנימיים וביצוע הערכת מצב מהירה לקבלת החלטות שיובילו את הארגון קדימה. סדנאות מקצועיות יכולות לעודד את פיתוח החוסן האישי ולתת כלים להתמודדות עם מצבי קיצון.
חיבור בין אישי
מנהיגות טובה מביאה לידי ביטוי את החיבור האישי אך המקצועי. השניים יכולים להתקיים בו זמנית וכאשר המנהלים מצליחים להבין את החששות והאתגרים של העובדים ועדיין להצליח להביא את החוזקות שלהם לידי ביטוי, הארגון מרוויח.
חיבור בין אישי הוא תכונה חשובה ליצירת תקשורת טובה בין הגורמים השונים בארגון, הנעת הצוות, שיתוף פעולה, העלאת שביעות הרצון ויצירת תרבות ארגונית חיובית. סדנאות למנהלים מיועדות להעניק להם את הכלים והתמיכה הנדרשת להתמודדות עם אתגרי העולם החדש. הסדנאות מתמקדות במצבים יום יומיים שהמנהלים נתקלים בהם במטרה לחזק את היכולות שלהם אל מול אתגרים אמיתיים.
״מנהלים רבים מכירים את התחושה של התנהלות מול חוסר וודאות. הסדנאות מעניקות טכניקות מעשיות המובילות לפיתוח הביטחון העצמי גם במצב שאי אפשר לראות את התמונה המלאה ולפתח יכולת לפעול מתוך ראייה רחבה, תוך יכולת להבין את הסיכונים ועדיין להישאר גמישים״ מסכמת לירון פורת.